Wat is Virtual Reality?

Virtual Reality (VR) is een technologie die een (visuele en auditieve) omgeving simuleert en de gebruiker het idee geeft alsof je in een andere omgeving bent. Deze illusie wordt gecreëerd via een een speciale Virtual Reality bril waarbij beide ogen een individueel scherm voor zich krijgen. Dit zorgt ervoor dat je diepte ziet en jezelf kan onderdompelen in een nieuwe wereld.

Speciale sensoren in de headset herkennen wanneer je hoofd, lichaam, handen en vingers bewegen. Zo draait het scherm mee naar rechts wanneer je die kant op kijkt en kun je de omgeving aan die kant verkennen net als je dat in het echt zou doen. 

Tegenwoordig bepalen VR headsets met grote precisie waar je in een ruimte staat. Zo ga je in de virtuele wereld een stap naar voren als je daadwerkelijk een stap naar voren zet. Dit zorgt ervoor dat de fictieve werkelijkheid erg realistisch overkomt. Verder voorkomt de VR bril (door signalen in je scherm) dat je in huis of kantoor tegen objecten in je fysieke omgeving aanloopt. Daarmee is het ook een veilige ervaring. Tot slot hebben VR brillen 'doorkijkcamera's' waarmee je altijd de virtuele wereld kan inruilen voor zicht op je fysieke omgeving. Zo weet je altijd waar je staat.

VR-bril in actie

VR in het algemeen

Virtual Reality wordt momenteel al breed toegepast in de gaming wereld, de medische industrie en binnen R&D afdelingen van technische organisaties. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Artsen die operaties bijwonen in Virtual Reality omdat er in het betreffende ziekenhuis expertise ontbreekt. De arts kijkt via een speciale camera mee en overziet zo operaties die op andere locaties plaatsvinden. Daarnaast wordt VR inmiddels ook voor leerdoeleinden gebruikt.

  • Huizen bezichtigen en kopen door middel van Virtual Reality. Omdat met name ruimtelijke ervaringen bijzonder geschikt zijn voor VR, wordt door je toekomstige huis lopen net echt. Zelfs financiering van je droomhuis kan in VR geregeld worden.

  • Gamers gebruiken Virtual Reality voor een nog intensere ervaring en om andere mensen van over de hele wereld te leren kennen.

  • De auto industrie gebruikt Virtual Reality binnen R&D afdelingen. Ontwerpers delen schetsen met elkaar en zetten schetsen van 2D naar 3D om voor een betere visualisatie.

Zo zijn er uiteraard nog meer toepassingen en wordt er steeds meer geld geïnvesteerd in de technologie vanwege de enorme potentie. In het toepassen van Virtual Reality voor team-samenwerking, staan we aan het begin van een stevige ontwikkeling. Voor de 'early adopters' is er op dit moment al veel mogelijk: door slim gebruik te maken van de beschikbare hardware en software en ontwerp toegesneden op teams. Zo dragen we met VR bij aan de toekomst van werk en organisaties.

VR voor teams 

Met Virtual Reality kun je als team of organisatie plezier maken, samenwerken, je creativiteit loslaten, de wereld ontdekken, vergaderen en nog veel meer. VR biedt teams de volgende kansen:

  • Unieke omgevingen: VR biedt oneindig veel omgevingen die ver af staan van kantoor of thuis. Of je nu bovenop een berg wil gaan zitten, in een futuristisch landschap bijeen wil komen of een in een oude tempel wil vergaderen: er zijn geen grenzen. Ook niet als het bijvoorbeeld gaat om zwaartekracht: als team rondvliegen is geen probleem.

  • Modelleren: objecten of je eigen schetsen maak en bekijk je in 3D. In de basis is daar geen technische kennis voor nodig. De modellen zijn volledig te schalen waardoor je alle details van bijvoorbeeld een straatlantaarn kunt bekijken of juist een landschap van bovenaf kunt zien. Als team kun je vervolgens deze modellen beoordelen en bewerken.

  • Vergaderen 3.0: een van de beperkingen van apps voor bijeenkomsten zoals Zoom en Microsoft Teams, is het gebrek aan interactie. In VR kun je de ruimte gebruiken om met teamgenoten individueel, of met alle aanwezigen het gesprek aan te gaan. Met realistische representaties van jezelf in de aansprekende ruimtes, worden gesprekken leuker en effectiever. Of het nu gaat om brainstormen, plannen maken of beslissingen nemen.

  • Teambuilding: als team activiteiten ondernemen om dichter bij elkaar te komen, worden veel toegankelijker. Voorbeelden zijn onder meer: samen verven, boetseren, zwemmen, koken, yoga, sporten, racen, muziek maken en bijzondere plekken op de wereld verkennen.

Teambijeenkomst in Virtual Reality.jpg

Introductieworkshop Virtual Reality

Wil je Virtual Reality ervaren met je team en meer leren over de mogelijkheden: dompel je erin onder! Met de VR introductie workshop laten we je kennismaken met VR en bespreken we samen wat het voor jou, je team en je organisatie kan betekenen.