Teambuilding in VR

Naast productievere en creatievere bijeenkomsten, is het mogelijk om met Virtual Reality de aandacht volledig te richten op teamontwikkeling. Dan gaat het om elkaar beter leren kennen, het versterken van sociale banden in de groep en samen plezier beleven met ervaringen die je nog lang bij zullen blijven.

 

In tijden waarin teams veel op afstand werken, is het van bijzonder van belang om samen entertainment, verstrooiing of spelelementen op te zoeken. Door VR wordt teambuilding iets heel fysieks, actiefs en persoonlijks. En deelnemers kunnen overal zitten: de woonkamer, het kantoor of een adres in het buitenland. Ook is het leuk om bepaalde momenten te markeren als team: zoals een nieuwjaarsborrel of de komst van een nieuw teamlid of leidinggevende.

Cook-Out VR

Hoe ziet teambuilding in VR eruit?

Er zijn vele settings, thema's en activiteiten te kiezen voor teambuidling in Virtual Reality. Daarbij is een speciaal aandachtspunt de toegankelijkheid: iedereen moet kunnen meedoen, ongeacht fysieke of digitale vaardigheden. Door de juiste spellen en samenwerkingsvormen te kiezen, kunnen we iedereen in het team prikkelen en de ontwikkelbehoefte van het team centraal stellen. We hebben zowel aandacht voor het 'fun' aspect als de zachte kant van teamsamenwerking: hoe vinden en beïnvloeden teamleden elkaar? Wanneer dat gewenst is, bouwen we ruimte in voor reflectie en het 'landen' na het ondernemen van alle activiteiten. Een aantal voorbeelden van teambuildingactiviteiten in VR zijn:

  • Samen virtueel koken in een echte 'chef's kitchen'

  • Als team een bom onmantelen

  • Bezoeken van wereldwonderen

  • Mindfulness sessies op meditatieve locaties

  • Virtuele pubquizzes en comedyavonden

  • Spellen rond muziek, ritme en dans

  • Bergbeklimmingen, boogschieten en wildwateravonturen

Daarnaast is ook de ouderwetse vrijdagmiddagborrel in Virtual Reality mogelijk: op een zelf ingerichte locatie en uiteraard met een drankje en entertainment erbij.

Virtual Reality bril

Hoe gaan we te werk?

Op basis van een intakegesprek, stellen we een eerste versie van een programma samen voor teambuilding in VR. Meestal gaan we uit van een dagdeel voor het hele programma. Nadat we het programma hebben getoetst, helpen we alle collega's individueel om bekend te raken met de bril en de software die we gebruiken. Zo kunnen ze direct en makkelijk deelnemen aan het teambuildingsprogramma wanneer dat van start gaat. Tijdens de bijeenkomst zelf zetten we één of meerdere begeleiders in om het team te faciliteren. Tijdens en/of na de bijeenkomst reflecteren we op hoe het ging als team en wat VR heeft toegevoegd aan de groei, het plezier en de ontwikkeling van de groep.