Zoeken
  • Reinier Aarts

Werken in Virtual Reality: een realistische mogelijkheid?

Bijgewerkt op: 25 mei

Een volle werkdag in Virtual Reality (VR), hoe ziet dat eruit? Op het internet is er eigenlijk nog niet heel veel over dit onderwerp geschreven. Maar ik wil het wel weten. Of beter, ik vind dat ik dat móet weten. Ik ben nota bene VR Consultant bij Organize Reality. Wij willen samen met innovatieve klanten en partners de toekomst van werken en organiseren ontdekken en ontwikkelen. En dus, zet ik zelf een stap in die toekomst en ga ik een hele dag werken… in mijn virtuele office.

Maar eerst, iets kort over mezelf, wie ben ik eigenlijk? Ik ben Reinier, VR Consultant bij Organize Reality sinds februari 2022. Vanaf 2014 ben ik ontwikkelingen gaan volgen op het gebied van VR & AR. Wat ik zo mooi vind aan VR is dat we onze grenzen eindeloos kunnen verleggen. De afgelopen jaren is de VR technologie in een stroomversnelling geraakt, en dat is momenteel bijvoorbeeld te merken door de aanwezigheid van bedrijven zoals Google, Meta, Microsoft, en Nvidia. Ook Apple gaat zich binnenkort begeven in dit gebied. Er lijkt dan ook een interessante periode aan te komen, waarin het VR aanbod zich drastisch gaat uitbreiden.

De start van mijn werkdag in Virtual Reality

Woensdagochtend 9 uur. Ik zet mijn VR bril op en start met het eerste item in mijn agenda: het maken van een presentatie in Google Slides. Dit doe ik in Horizon Workrooms, een werk-applicatie waarin wij een virtueel kantoor van Organize Reality hebben. Net als op ons echte kantoor zit ik aan een grote tafel, zie ik modieuze stoelen, en heb ik een groot whiteboard tot mijn beschikking. Ook heb ik uitzicht op de skyline van een virtuele metropool. Het voelt heel vertrouwd, ook al weet ik dat ik deze ruimte eigenhandig in VR heb ingericht, en nu feitelijk in mijn eigen huiskamer zit.

Om aan de slag te kunnen maak ik verbinding met mijn laptop en mijn draadloze toetsenbord. Vervolgens kan ik met mijn virtuele handen zien waar ik op het toetsenbord zit. Nu kan ik op mijn laptop navigeren naar de presentatie die ik wil maken. Het valt me op dat ik best snel helemaal opga in de virtuele ruimte. En ik besef dat het hier lekker rustig is; er is minder ruis om mij heen dan in de werkelijke ruimte. Een ruimte die als een cocon om mij heen zit. Heel gefocust zet ik mijn presentatie in elkaar. Het grote scherm waar ik op kan werken maakt het ontwerpen van de presentatie een fijn proces, en bovendien kan ik voor inspiratie ook even in het virtuele landschap naar buiten kijken.

Werken op een Virtual Reality werkplek

Een rendezvous met een collega in VR

Voor ik het weet is het al 10 uur. Tijd voor een meeting met mijn collega Marko voor het reviewen van een stuk waar we aan hebben gewerkt. In Workrooms kan je ook via een laptop deelnemen. Dus, na de link van mijn Workroom gedeeld te hebben, verschijnt Marko niet veel later op het scherm dat bedoeld is voor de “niet-VR” deelnemers. Ik zwaai naar Marko met mijn virtuele hand, en Marko zwaait terug met zijn echte hand. Na bij elkaar gepeild te hebben hoe de zaken ervoor staan, richten we ons op het stuk. Door de manier waarop de stem van Marko mij bereikt, is het net alsof hij naast me zit. We komen hierdoor al snel uit bij het gewenste resultaat, en dus splitsen onze wegen. Het hybride samenwerken in VR heb ik hiermee voor vandaag achter de rug.

Meeting klaar, op naar het volgende onderdeel dan maar; verder schrijven aan deze blog, want ook dat doe ik in de virtuele ruimte. Ik vind het altijd fijn om een muziekje op te hebben, dus ik kies een van mijn playlists en druk op play. Alleen merk ik een probleem; het geluid komt niet uit mijn headset. Na de snelle Google zoektocht “Horizon Workrooms casting no sound”, kom ik er achter dat Workrooms bij het streamen van je laptop alleen het beeld doorgeeft, maar niet het geluid. Vervelend, maar makkelijk op te lossen door mijn oortjes in mijn laptop te steken in plaats van mijn headset. Afgezien van dit probleem verloopt de werksessie voor de blog verder vlekkeloos. Af en toe beweeg ik de VR headset een beetje om het comfortabel te houden, maar het comfort is over het algemeen goed. Voor ik het weet is het opeens al 1 uur ‘s middags, en is het dus tijd voor lunch; een half uurtje zonder VR Bril op mijn neus.

Tijd voor beweging!

Na de lunch is het tijd om wat interactiever aan de slag te gaan met VR door middel van een sessie in Spatial. Hier ga ik een opzet voor een virtuele ruimte maken waarin we binnenkort met een klant gaan werken. Dit doe ik door een van de virtuele omgevingen te selecteren, en deze vervolgens te vullen met items die ik kan uploaden. Door middel van een zogeheten “guardian” zorg ik ervoor dat ik niet tegen muren of meubilair aanloop. Het rondlopen geeft een ander soort dynamiek en energie als je het vergelijkt met een werksessie achter een bureau. Het voelt nog meer alsof je echt ergens bent, terwijl je eigenlijk gewoon in je woonkamer rondjes aan het lopen bent. Tijdens mijn sessie in Spatial kom ik ook een aantal andere gebruikers tegen; een Spanjaard, een Indiër en een Zuid-Afrikaan. Ik merk dat de gesprekken weer heel anders zijn dan een gesprek in een applicatie zoals Zoom of Teams. Het elkaar ontmoeten in Virtual Reality zorgt grappig genoeg voor een gevoel van nabijheid en voelt veel 'fysieker.' Na anderhalf uur ben ik klaar met mijn activiteiten in Spatial, en is het tijd voor mijn laatste onderdeel van de dag.

Bijeenkomen in Virtual Reality - Spatial

Afsluiten op mijn werkplek in de Alpen

Het laatste blok van mijn werkdag in VR spendeer ik in Immersed. Deze applicatie richt zich op het faciliteren van een productieve werkomgeving in VR. Net zoals in Horizon Workrooms kan je het scherm van je computer streamen, en bovendien kan je in de premium versie van Immersed ook extra virtuele schermen toevoegen. Om deze functionaliteiten goed te kunnen testen, werk ik aan de voorbereiding van een aankomende opdracht, waarin ik in veel verschillende documenten en spreadsheets moet werken. Het duurt even voordat ik gewend ben aan de verschillende functies van Immersed, maar als alles eenmaal goed is ingesteld, geeft het een soepele werkervaring. Het schakelen tussen de verschillende bestanden werkt naar behoren, en de verschillende omgevingen die Immersed aanbiedt leiden weinig af en helpen bij concentratie op het werk waar je mee bezig bent. Zo zit ik bijvoorbeeld in een moderne woonkamer met een brandende open haard, vlakbij een kabelbaan die het dal verbindt met mooie besneeuwde bergen. Het blijkt de ideale omgeving om mijn bijzondere werkdag in af te sluiten. Het alarm van mijn telefoon gaat af; het is 5 uur. Tijd om mijn bril af te zetten, en terug te keren naar de realiteit.

Productief werken in de virtuele alpen

Terugblik op de volledige werkdag in VR

Mijn eerste, volle werkdag in VR: wat zijn mijn indrukken?

1 VR is grotendeels klaar voor de kantoorwereld. Dat geldt zowel voor de hardware als software. Neem alleen al de Quest 2-bril die ik heb gebruikt; dat is een enorme vooruitgang vergeleken met iets oudere headsets van Meta, zoals de Quest en de Rift S. Steeds meer software richt zich op professionele toepassingen; VR is niet alleen meer voor (serious) gaming. Er is nog wel winst te behalen op het gebied van functionaliteit. Zo is het momenteel nog omslachtig om geluid te streamen in Workrooms. Maar, aangezien ontwikkelingen momenteel erg snel gaan, verwacht ik dat dit probleem snel opgelost gaat worden.

2 Eerlijk, een héle werkdag in VR is best intensief. Ik miste duidelijk de routine. En toch was het minder extreem dan ik vooraf dacht. Regelmatige rustmomenten blijven nodig, zeker als je net met VR begint, maar ook voor meer ervaren gebruikers als ik. De Quest 2 blijft toch een warm blok op je hoofd, en daarom blijft het gewoon fijn om ook af en toe je VR-bril af te kunnen zetten voor een échte kop thee, lunch of loopje naar het toilet. Al geldt dat ook voor het werk op een fysiek kantoor, toch?

3 VR versterkt en verbreedt de perspectieven op waardevolle (samen-)werking. In veel organisaties gaat nu het gesprek: wat doe je liever fysiek met elkaar, wat liever op afstand en wat zijn de hybride (on)mogelijkheden? Waar ligt ruimte voor efficiency en effectiviteit? Dankzij mijn werkdag in VR zie ik nu meer kansen, beperkingen en nuances. Ik heb toepassingen ervaren, zoals geconcentreerd werken, samenwerken en ontmoeten. Dat zijn dingen die vandaag de dag al kunnen, zonder dat je een kantoor nodig hebt.

Zelf pionieren in VR? Tips & tricks

Wil je zelf een dagje proberen in je eigen virtuele kantoor? Hier wat praktische tips voor je voorbereiding:

Hardware
Welke VR headset gebruik je? In Nederland zie je vooral headsets van Meta (voorheen Oculus). Bij Organize Reality gebruiken we de meest recente headset van Meta, de Quest 2, vooral vanwege de werkgerelateerde applicaties die hierop beschikbaar zijn. Bij merken als HTC en Valve is dat aanmerkelijk minder. Als je de Quest 2 gebruikt zonder stroomtoevoer, kun je ongeveer 2 uur aan de slag. Maar, je kunt de headset ook met een oplader of powerbank gebruiken, waardoor je veel langer door kan gaan: ook een hele dag.

Naast de VR headset is het ook van belang om een PC of laptop bij de hand te hebben als je in VR wilt gaan werken. Het is namelijk in veel werk-gerichte VR applicaties mogelijk om je desktop te streamen naar de VR omgeving. Dit maakt het werken in VR veel praktischer, aangezien je op deze manier makkelijk bij al je bestanden kan komen. Bovendien kan je op deze manier ook gebruik maken van je toetsenbord en muis, waardoor het navigeren net zo efficiënt gaat als bij werken zonder VR. Bij het streamen van je systeem is het wel belangrijk om een goede internetverbinding te hebben, omdat er anders mogelijk wat meer vertraging in zit. Als extra optie kun je overwegen om oordopjes te verbinden met de VR headset: dit zorgt voor een diepere immersie.

Software
Tot slot is het belangrijk om te weten welke applicaties een goede werkervaring in VR bieden. De afgelopen tijd zijn er veel werkgerichte VR applicaties bij gekomen. In dit artikel van RoadToVR is een relatief recent overzicht te vinden van applicaties in VR gericht op werk. Na flink wat testen ben ik voor mijn werkdag in VR uitgekomen op drie verschillende applicaties: Horizon Workrooms, Spatial, en Immersed. Horizon Workrooms is de werkgerichte applicatie van Meta zelf. Deze applicatie is erg geschikt voor vergaderen met collega’s, maar je kan er ook fijn zelfstandig in werken. Spatial is vooral geschikt voor het organiseren van grotere sessies zoals een retrospective of een brainstormsessie. Bij Immersed is het juist het tegenovergestelde; iets minder praktisch voor groepssessies, maar optimaal voor je eigen werkruimte in VR.

Training
Als je de wereld van VR en virtuele samenwerking je verder eigen wil maken door ermee te oefenen, kan je een training Hybride Werken met Virtual Reality volgen. Dan zien we elkaar zowel in de fysieke als virtuele ruimte!
123 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven