top of page
Zoeken
  • Christopher Leembruggen

Ervaring met VR: Karin van Helmond van ProRail

Bijgewerkt op: 25 mei 2022

Onlangs heeft een introductieworkshop plaatsgevonden met deelnemers die een opleidingstraject volgen via kenniscentrum voor bouw en infrastructuur Neerlands Diep. Het thema van de opleiding is Digitaal Leiderschap. Christopher Leembruggen, Managing Consultant VR, was een van de begeleiders tijdens deze sessie. Hij gaat in gesprek met Karin van Helmond, projectmanager bij ProRail, over hoe zij deze dag heeft ervaren.

Karin van Helmond van Prorail in VR

Wat is het effect van het thuiswerken, hoe gaat dat nu bij jullie?

Dat thuiswerken, dat ons door de Coronacrisis is opgedrongen, daarin valt nog veel te verbeteren. Zo merk je na een verloop van tijd dat veel mensen bij Zoom- of Teamsmeetingen afhaken en dat we niet voldoende gebruik maken van de instrumenten die er zijn. We nemen momenteel te weinig tijd om daarin te investeren. Ik vind dat we nu de tijd moeten nemen om medewerkers zich te kunnen laten verdiepen in deze tools en bijvoorbeeld collega’s die zich binnen een handomdraai wegwijs weten te maken de kans moeten geven om anderen daarin mee te nemen.


Nu we al een aantal weken geleden onze sessie hebben gehad, wil ik je vragen hoe je terugkijkt op de introductieworkshop in VR?

Ik raakte er echt door geïnspireerd. Ik had wel eens gezien dat anderen VR gebruikten, maar ik heb nu echt voor het eerst de kracht kunnen zien van VR als je het goed inzet. Ik moet wel zeggen dat het volledig uit mijn comfort zone viel en ik vond het heel uitdagend. Ik wil me niet helemaal hoeven verdiepen in wat er allemaal achter zit. Zo hoef ik geen automonteur te zijn om van auto’s te genieten. Ik wil alleen weten hoe het werkt. Dat had ook te maken met de voorbereiding, de onboarding was namelijk goed. Dat we elkaar van tevoren gesproken hebben scheelde een hele hoop en voelde net als een eerste autorijles, waarbij je leert hoe alle knopjes werken.

Hoe heeft VR je verrast?

Nogmaals, de verassing zat vooral in het feit dat ik zo geïnspireerd werd. Door er zelf mee aan de slag te gaan zag ik welke immense mogelijkheden er zijn en dan met name op het gebied van samenwerking. Daarnaast had ik écht het gevoel dat ik onderdeel van het team was. Als ik er iets moet uithalen wat mij zo enthousiast maakt over de VR sessie dan is dat dat waar je ook ter wereld bent - of je nu alleen bent of niet - je het gevoel krijgt dat je onderdeel bent van het team waarmee je op dat moment aan het werk bent. Het vervangt nog steeds niet het echte contact, maar het is wel ‘the next best thing’ en het is een hele goede aanvulling. Ik woon in het oosten van het land en het zou voor mij een goede tool zijn waardoor ik niet voor iedere vergadering naar Amsterdam hoef te reizen.

De potentie van VR is groot en dat heeft me verrast.

Er bestaat vaak een vooroordeel dat onze oudere collega’s de huidige technologie minder snel begrijpen, maar bij jou ging het als een raket en hebben we amper technische calamiteiten gehad, hoe kijk je daar zelf op terug?

Dat is echt puur een kwestie van goede voorbereiding. Zo vond ik jou ook heel duidelijk in het uitleggen, waardoor ik alles snel kon oppikken. Daarnaast vond ik de hulplijnen tijdens de sessie ook erg waardevol. Mijn tip is dan ook: stop tijd in de voorbereiding en niet de eigenwijsheid aannemen en denken dat je alles wel weet.

Maar eigenlijk is het vaak ook bij 50+ers dat we vaak onderschat worden; ‘oh die zullen dat wel niet kunnen’. Ik vind het alleen wel fijn als je die ‘koudwatervrees’ wegneemt en dat hebben jullie heel goed gedaan. Tijdens de sessie waren er ook veel mensen aanwezig voor de begeleiding en dat maakte het ook prettiger en makkelijker om mee te kunnen doen.

Wat vond je het leukst van de sessie?

De sessie in de Neerlands Diep kamer! Het voelde namelijk bijna hetzelfde als dat we samen in een niet-virtuele omgeving zouden zijn.

Daarnaast vond ik het ook erg leuk dat we samen verschillende plekken over de hele wereld gingen bezoeken, waarbij jij in eerste instantie een soort reisleider was die alles overzag waarbij we ook nog naar je geboorteplaats zijn gereisd in dat dorpje in Maleisië! Op een gegeven moment ging ik ook mijn eigen plan trekken en ik vond het fijn dat ik die ruimte kreeg. Dit zou uitstekend kunnen werken binnen projectteams.

VR Teambuilding

Zie je al toepassingen voor Virtual Reality binnen je team?

Ik zou het wel willen inzetten bij creatieve sessies of voor teambuilding. Bij creatieve sessies zou het interessant zijn om met bijvoorbeeld het ingenieursbureau en het architectenbureau verschillende concepten te visualiseren en bespreken. Dan kunnen we ontwerpbeslissingen nemen binnen het team terwijl iedereen verspreid over het land aan het werk is. Ik zou me zelfs kunnen voorstellen dat je dit soort instrumentarium inzet om zo een vergadering met het ministerie over ons project om ze virtueel mee te nemen in ons project. Alleen dan ook geldt weer: voorbereiding en het investeren in het leren gebruiken van die tools. Als je het langer en vaker doet dan wordt het net zoiets als dat je de televisie aanzet.

Zou je ons aanraden aan anderen en waarom?

Ik zou jullie aanraden omdat jullie het zo goed hebben voorbereid en de kracht hebben om je in te leven in de diversiteit van de groep. Daarnaast moet je het gevoel hebben van competentie. Door het onbekende voel je je vaak al snel een digibeet. Ik kwam echter heel snel in de sessies die we hadden en doordat het behapbaar is gemaakt kreeg ik ook steeds meer zelfvertrouwen.

Kortom, wat ik heel goed vond aan de sessie was:

  1. Het was gewoon leuk door jullie enthousiasme, inlevingsvermogen en het feit dat jullie op alles voorbereid waren

  2. De tijd die werd genomen om ons goed voor te bereiden. Als ik niet van tevoren met jou had geoefend was ik (denk ik) de hele ochtend gefrustreerd geweest. De voorbereiding was essentieel voor het succes van de sessie

  3. De tijd om stil te staan bij waar we het voor in zouden willen zetten.


Prorail
Neerlands diep

226 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page