Zoeken
  • Christopher Leembruggen

Facebook lanceert tweede generatie van de Oculus Quest

Bijgewerkt op: 25 mei

In 2019 verwelkomden we de eerste generatie van de Oculus Quest. Het was een van de eerste stand-alone Virtual Reality (VR) headsets die je kon gebruiken zonder verplichte verbinding met je pc. Hiermee introduceerde Facebook haar versie van een console waar men kon gaan genieten van games zonder daar een sterke gaming-pc voor nodig te hebben. De Oculus Quest was net een jaar op de markt en toen deed de Oculus Quest 2 haar intrede op 13 oktober 2020. Wij zijn groot fan van deze VR-bril en vertellen je graag waarom.

Oculus Quest

Technisch is de Oculus Quest 2 er sterk op vooruit gegaan

We zullen je niet vervelen met alle technische specs maar we kunnen je wel vertellen dat je meteen een verschil merkt met de eerste generatie wanneer je de headset voor het eerst opzet. Zo is de resolutie ten eerste een stuk verbeterd waarbij het aantal pixels dat per oog vertoond wordt flink is opgeschroefd. Hierdoor kun je al je applicaties in haarscherp beeld zien en heb je geen last meer van korrelig beeld.

Het tweede verschil met de Oculus Quest 1 is de verbetering van de audio. Zo zitten de speakers nog steeds ingebouwd in de headset waardoor je omgeving wederom kan meegenieten van je activiteiten (mits je geen koptelefoon aansluit), maar het geluid is voor de gebruikservaring veel beter geworden. Zo komt het 3D surround geluid-effect beter tot haar recht en blijkt er zelfs meer bas te zijn toegevoegd.

Op dit moment zijn de meeste applicaties nog niet geüpgraded naar de standaarden van de nieuwe headset. Zo volgen er langzaam nieuwe updates van apps waardoor ze op lange termijn optimaal gebruik zullen maken van de processorkracht van de nieuwe headset. Dit is veelbelovend want de huidige ervaringen zijn al goed!


Gebruiksgemak en veiligheid

In gebruiksgemak is de headset ook verbeterd. De controllers van de headset liggen een stuk beter in de hand dan bij de voorgaande Oculus Quest. Daarnaast zijn er een aantal andere kleine aanpassingen in de ruimtelijke calibratie waardoor je VR-ervaring nu nog soepeler verloopt.


Naast de aanpassingen aan de controllers is er ook iets veranderd aan het gewicht van de nieuwe headset. Deze is namelijk gedaald met 10%. Zo trekt de nieuwe VR-bril nog minder aan je gezicht waardoor je het langer volhoudt in de virtuele omgeving.


De nieuwe Oculus Quest 2 heeft op elke uithoek van de headset een camera die constant detecteert waar je je in de kamer bevindt. Zo moet je voordat je begint een lijn tekenen (Facebook noemt het de ''Guardian'') waarbinnen je wil blijven. Zodra je buiten deze cirkel treedt springt je beeld meteen over op de omgeving om je heen door de camera's in te schakelen. Hierdoor ben je je meteen bewust van waar je bent zodat je jezelf niet kan bezeren aan bijvoorbeeld de muur. Daarnaast kunnen diezelfde camera's je handbewegingen detecteren. Nu kun je dus zonder speciale apparatuur die de bewegingen van je handen detecteren je controllers wegleggen en je handen als spelbediener gebruiken.


Tot slot werden veel mensen in het verleden misselijk na kort gebruik van de headset. Met de komst van de Oculus Quest 2 kunnen we zeggen dat dit nu écht verleden tijd is.


Dus...

Wij zijn razendenthousiast met de komst van de Oculus Quest 2. Met een prijs die begint bij €349 inclusief BTW is de VR bril nu echt toegankelijk voor het grote publiek. De nieuwe headset is lichter, krachtiger, sneller en makkelijker in gebruik. In de nabije toekomst beloven er updates te komen en nieuwe apps beschikbaar te komen waardoor er vervolgens echt optimaal gebruik gemaakt zal worden van de processorkracht van de nieuwe headset. Daarnaast zijn er op zakelijk gebied momenteel ook voldoende opties beschikbaar en komen daar ook steeds meer applicaties bij. Kortom, VR is nu dan echt beschikbaar voor de massa en belooft op korte termijn nog veel meer stappen te maken!42 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven