top of page
Zoeken
  • Reinier Aarts

Een golf van nieuwe VR-headsets is aanstaande

Het is bijna twee jaar geleden dat de VR wereld een grote technologische impuls kreeg door de komst van de Meta Quest 2. In de tussentijd zijn er van kleinere producenten nieuwe headsets gekomen, maar deze hebben zich niet weten te onderscheiden van het al bestaande aanbod. Maar, het lange wachten op een nieuwe impuls gaat binnenkort beloond worden. Niet alleen Meta, maar ook andere tech-bedrijven willen de markt gaan opschudden met indrukwekkende headsets. Welke dat zijn? Dat lees je in deze blog.

1. Meta Quest Pro

Meta is een lange tijd bezig geweest met het ontwikkelen van een headset met de codenaam Project Cambria. Eerst leek het erop dat het om de Quest 3 zou gaan, maar inmiddels weten we dat deze pas eind 2023 op de markt gaat komen. In plaats daarvan brengt Meta dit jaar de Quest Pro op de markt. Deze headset zal zich duidelijk gaan onderscheiden van de Quest 2.
Quest pro VR headset design
Het uiterlijk van de Quest Pro
Niet alleen de beeldkwaliteit wordt een stuk beter, maar er zijn ook een aantal grote features die nieuw zijn. Zo worden deze headsets voorzien van camera’s die de omgeving kunnen vastleggen in kleur, waardoor Augmented Reality (AR) functionaliteiten mogelijk worden. Bij AR wordt de echte wereld om je heen gebruikt, waar vervolgens virtuele objecten bijgevoegd kunnen worden. Daarnaast wordt de Quest Pro de eerste massa geproduceerde headset die eye tracking heeft. Wat Meta van plan is met eye tracking is nog onduidelijk, maar in theorie is het bijvoorbeeld mogelijk om met eye tracking emoties beter te herkennen en te vertalen naar je virtuele avatar. De controller’s krijgen ook een flinke upgrade. Ze krijgen verbeterde vibratiemotoren, worden oplaadbaar, en worden voorzien van camera’s, zodat de bewegingen die je als gebruiker maakt nog nauwkeuriger worden getracked.

Al met al is de Quest Pro een headset die mooie vernieuwingen op de markt gaat brengen. De nieuwe headset van Meta gaan we ook snel op de markt zien, aangezien Mark Zuckerberg onlangs heeft aangekondigd dat de headset in oktober op de markt komt. Er zal wel aardig in de buidel getast moeten worden, aangezien de verwachting is dat de Quest Pro rond de 1500 euro gaat kosten.

2. Pico 4 & Pico 4 Pro

Tegenwoordig is in elke technologische sector wel een Chinese fabrikant aanwezig. In de VR industrie is dat niet anders, aangezien Pico daar met een opmars bezig is. Pico valt onder het consortium van ByteDance, die vooral bekend zijn doordat ze eigenaar zijn van TikTok. Eerder dit jaar bracht Pico de Neo3 Link uit, die de concurrentie met de Quest 2 al flink opzoekt. Maar, aangezien de reputatie van Meta al lange tijd onder druk staat vanwege privacy gevoelige kwesties, lijkt Pico rap door te willen zetten om zo meer marktaandeel te kunnen veroveren. De virtuele wapens die ze hiervoor gaan inzetten zijn de Pico 4 en Pico 4 Pro.
Pico 4 leaked controller image
Design van de Pico 4 controllers
Momenteel is nog niet veel exacte informatie bekend over deze headsets, maar het is wel duidelijk dat Pico 4 de Quest 2 nog beter moet gaan beconcurreren en dat de Pico 4 Pro zijn pijlen richt op de Quest Pro. De Pico 4 & Pico 4 Pro worden wereldwijd uitgebracht, waarschijnlijk in de eerste helft van 2023. Deze headsets zullen naar verwachting de prijs van de Quest 2 en de Quest Pro flink onder druk gaan zetten. Wat ons betreft een positieve ontwikkeling, aangezien meer concurrentie op de markt zeker welkom is.

3. PlayStation VR 2 (PSVR 2)

De eerste generatie van PlayStation VR is inmiddels bijna 6 jaar op de markt, en dus werd al een tijd lang gespeculeerd wanneer Sony een nieuwe versie op de markt ging brengen. Tijdens CES 2022 maakte Sony een einde aan deze speculatie door de PSVR 2 aan te kondigen; een next-gen VR headset die de grafische rekenkracht van de PlayStation 5 volledig gaat benutten.

PSVR 2 Headset en controllers
Ontwerp van de PSVR 2 headset en de controllers
De PSVR 2 wordt in alle opzichten beter dan de PSVR, en op een aantal fronten gaan gebruikers dit duidelijk merken. Het kroonjuweel van de PSVR 2 wordt de beeldkwaliteit: een 4K OLED scherm met HDR. Dit betekent dat pixels nauwelijks meer zichtbaar gaan zijn, en de kleuren er overtuigend uit gaan zien. Bovendien heeft de PSVR 2 een unieke eigenschap die nog niet eerder gezien is, namelijk een vibratie motor die in de headset zit, waardoor je gezicht feedback gaat voelen van wat er in de virtuele wereld gebeurt. Daarnaast krijgt de PSVR 2 net zoals de Quest Pro eye-tracking. Sony claimt dat dit ze helpt om de grafische kracht slimmer in te zetten. Objecten waar gebruikers op focussen worden scherper, terwijl objecten waar niet naar gekeken wordt minder scherp worden.

PlayStation gebruikers moeten nog even wachten voordat ze in de virtuele wereld kunnen duiken met de PSVR 2. De exacte releasedatum is nog niet bekend, maar het lijkt er op dat het eind 2022 of begin 2023 gaat worden. De verwachting is dat de prijs van de PSVR 2 rond de 500 euro gaat zijn.

4. Apple’s AR/VR Headset

Apple is met kop en schouders het grootste techbedrijf van de wereld. Sinds de Apple Watch in 2015 heeft Apple echter geen product meer uitgebracht in een compleet nieuwe sector. Deze stilte gaat niet lang meer duren, want er zijn steeds sterkere signalen dat Apple begin volgend jaar de tech industrie opnieuw gaat opschudden. Deze keer met met een high-end headset voor zowel AR als VR doeleinden.
Apple VR AR headset design
Vermoedelijke ontwerp van Apple's headset
Hoewel exacte specificaties nog niet beschikbaar zijn, gaat het volgens meerdere bronnen om een mixed reality headset met high-end camera's die de omgeving erg nauwkeurig kunnen vastleggen. Dit gecombineerd met een scherm wat een hoge resolutie heeft, zorgt ervoor dat deze headset gebruik kan maken van zowel AR als VR functionaliteiten. Daarnaast is de verwachting dat de headset ongeveer evenveel rekenkracht heeft als de Apple M1 chip, waardoor dit de krachtigste headset op de markt gaat worden. Door een trademark aanvraag van Apple is het al bekend dat de software waarop de headset draait RealityOS gaat heten. Eind augustus heeft Apple nog meer trademarks aangevraagd; ditmaal voor de namen “Reality One”, “Reality Pro”, en “Reality Processor”.

Of de headset daadwerkelijk begin 2023 op de markt gaat komen is niet geheel zeker. Eerder dit jaar werd de headset namelijk al op WWDC 2022 verwacht, maar een aankondiging bleef toen uit. De prijs van de headset is ook een punt van speculatie. Ming-Chi Kuo, een bekende informatiebron voor nieuwe Apple producten, verwacht dat de prijs rond de 2500 dollar gaat liggen. Ondanks dit dure prijskaartje zijn wij erg benieuwd naar de impact van deze headset, aangezien Apple in het verleden veel successen heeft behaald met nieuwe innovaties.


Conclusie

We zijn bij Organize Reality ontzettend benieuwd wat deze nieuwe golf van headsets gaat betekenen voor de VR & AR industrie. De vooruitgang die geboekt gaat worden kan bijdragen aan de adoptiesnelheid van zowel VR als AR technologie, waardoor doeleinden zoals samenwerken in VR ook steeds meer benut gaan worden. Kortom, Organize Reality staat alvast in de virtuele rij om deze nieuwe headsets uitgebreid te gaan testen!
48 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page