Zoeken
  • Christopher Leembruggen

5 voordelen van samenwerken in Virtual Reality (VR)

Bijgewerkt op: 25 mei

De één vindt thuiswerken fantastisch, de ander snakt weer naar kantoor. Het resultaat is dat organisaties voor een compromis gaan kiezen: een beetje van dit en een beetje van dat. Maar er is een ruimte die ze nog over het hoofd zien, die mooi tussen thuis en kantoor in ligt. En waar je dingen kunt die je noch thuis, noch op kantoor voor elkaar krijgt. Zeker als het gaat om samenwerking. Om dat concreet te maken, neem ik jullie in dit blog mee in de 5 voordelen van samenwerken in Virtual Reality.


1. 3D geluid: vrijuit kunnen praten met elkaar

3D geluid; iets wat eigenlijk in een normaal gesprek vanzelfsprekend is maar met Zoom of Teams niet haalbaar is. Want stel je voor dat je in levende lijve in gesprek bent met twee collega’s. Het geluidsniveau is normaal (55 dB) en een collega staat links van je en de ander rechts. Er worden grappen gemaakt en je collega aan de linkerkant lacht iets harder dan rechts. In real life zou je dat heel makkelijk waarnemen. Met een Zoom of Teams meeting is zoiets relatief normaals als door elkaar heen praten (en elkaar nog blijven verstaan) niet mogelijk. We zitten dan met hele groepen bij elkaar maar er kan maar één persoon tegelijk aan het woord zijn. Even ‘inbreken’ of aanvullen op wat een ander zegt voelt vaak stuntelig. Hierdoor komen groepsgesprekken niet echt van de grond en voelt het verre van echt samen zijn.


In Virtual Reality ben je meer dan welkom om door elkaar heen te praten. In de onderstaande video zie je hoe verschillende personen in de virtuele ruimte staan. Qua gespreksvoering krijg je in VR veel van de ervaring van de echte wereld weer terug. En net zoals in het echt in een grote ruimte, kun je (spontaan) groepjes vormen waarin je alleen elkaar hoort, om vervolgens weer vrij in de ruimte nieuwe gespreksgroepjes te vormen. Alsof je op een conferentie of borrel staat. En dan zijn er de mogelijkheden die je op kantoor dan weer niet hebt, zoals iedereen in de ruimte met de druk van een knop op een bepaalde locatie krijgen of naar een bepaalde spreker laten luisteren.


2. Prikkelende omgevingen: ruimte voor creativiteit

Heb je het inmiddels gehad met kamerplanten en jolige achtergronden van collega’s tijdens een Zoom meeting? En is het systeemplafond of de ballenbak op kantoor ook te eentonig geworden? In de wereld van videobellen en (hippe) kantoorinrichting is het repertoire maar beperkt. Ook je werkkamer thuis zal niet elke dag inspireren. Dat betekent dat er kansen ontstaan om je in nieuwe werelden onder te dompelen.


In Virtual Reality samenkomen betekent afspreken op unieke plekken. Zodra je je VR headset opzet, heb je de vrijheid om die omgevingen binnen te wandelen (of vliegen) naar eigen keuze. Sommigen kiezen alsnog voor een 3D-omgeving die lijkt op een kantoor. Wat dan onbenut blijft, is het potentieel om deelnemers in een andere sfeer te brengen. Denk aan een onbewoond eiland, een ruimteschip, een bedoeïenenkamp in de woestijn of een oude tempel op de bodem van de zee. Een vergadertafel is niet meer nodig, noch hoeven de wetten van de zwaartekracht te gelden. Wat wel mogelijk is, is het uitgebreid gebruik van kleur, landschappen en architectuur.


Het is duidelijk dat prikkelende omgevingen helpen om in creatieve sferen te komen. Dat maakt het geschikt voor bijvoorbeeld brainstorms, productontwikkeling en het ontwerpen van marketingcampagnes. Maar ook bij de ‘normale vergaderingen’ die we gewend zijn, kan een nieuwe omgeving in VR helpen om op een andere manier naar dingen te kijken. Creativiteit en oplossingsvermogen zijn ook bij alledaagse vraagstukken waardevol. En omdat je bij iedere teambijeenkomst voor nieuwe omgevingen kan kiezen, blijf je prikkelen en frisse energie brengen. Onderstaand kan je een impressie krijgen van een prikkelende omgeving in VR.

VR

3. Interactief: delen wat je wil, met wie je wil

Zoals we al zagen bij 3D-geluid, kun je door de ruimte slim in te richten, de deelnemers faciliteren om zelf te kiezen hoe en met wie ze praten. Je hebt geen gastheer nodig om ‘break-out rooms’ te maken: deelnemers zoeken elkaar zelf op en kunnen ongestoord het gesprek voeren, zolang ze maar voldoende afstand houden tot andere groepen deelnemers.


Maar deze vrijheid houdt niet op bij het vinden van gesprekspartners. Een nadeel van videobellen is dat wanneer je iets wil presenteren, alleen jij je scherm kan delen. In Virtual Reality kan iedereen (indien noodzakelijk) een presentatie klaarzetten in de ruimte. Wanneer de presentatie klaar is, kunnen collega’s de sheets altijd nog bekijken omdat deze nog in de vergaderzaal staan. In een Zoom of Teams meeting verdwijnen presentaties daarentegen wanneer je stopt met schermdelen.


Tot slot is het prettige aan Virtual Reality dat de ruimte om je heen je canvas is. Je bent niet beperkt tot de zwaartekracht of de grootte van de ruimte. Want je kan overal post-its, filmpjes, PDF’s en allerlei andere content vrij in de ruimte plaatsen. Hierdoor kan je je collega’s in een oogopslag meenemen in de zaken die voor jou belangrijk zijn.

VR interactie

4. Niet locatie gebonden: informatie altijd bij de hand

Het is inmiddels duidelijk dat je niet voor elke kleine bespreking uren tijdens de spits hoeft te reizen. Hiervoor is videobellen een prima (maar basale) oplossing. Virtual Reality headsets, vereisen net als een computer of telefoon alleen een internetverbinding om te werken. Het praktische aan VR is dan ook dat je niet locatiegebonden bent om een afspraak bij te wonen. Daarnaast kan je net als op je laptop allerlei documenten en presentaties tevoorschijn halen via de headset en vervolgens zonder computer presenteren aan je collega’s of klanten. Door de verschillende integraties met de Cloud is het niet eens nodig om een laptop bij de hand te hebben. Zo kan je vanuit je eigen omgeving bij alle bestanden die je bijvoorbeeld in G Suite of Office 365 hebt staan. Kortom, met een WiFi verbinding en de connectie met je bestaande accounts heb je met een headset, in principe alles bij de hand. En collega’s die geen VR-headset bij de hand hebben, die kunnen de bijeenkomst in VR alsnog bijwonen via de computer.

VR in andere omgeving

5. Schaalbaarheid: maak ervaringen eindeloos beschikbaar

Verschillende ervaringen in VR kun je met een kleine moeite door de organisatie verspreiden. Een bekend voorbeeld zijn trainingsprogramma’s. Verschillende grote organisaties besparen flink door collega’s vaardigheden bij te brengen middels realistische omgevingen en rollenspellen. Of het nu gaat om het leren openen van nieuwe winkels bij Walmart, het repareren van ruiten bij Carglass, het aansluiten van blusslangen bij de Brandweer of het reanimeren van slachtoffers bij de Politie: deelnemers leren er in VR razendsnel over, zonder herhalende kosten an trainers en de brokken die je in de echte wereld kan maken.


Hetzelfde geldt voor het opschalen van teamruimtes en werkplekken in VR. Wanneer die eenmaal zijn ontworpen, kan iedereen er (wereldwijd) gebruik van maken. Ook het decor van een virtuele kroeg of Alpinisten Dorp waar je in borrelt met je team, blijft altijd behouden en slijt niet. En andere teams kunnen jouw ruimtes weer aanpassen en verder ontwikkelen. Zo ontstaat er een database van ervaringen die binnen (en eventueel buiten) een organisatie toegankelijk is. Dat verspreidt ideeën en reduceert kosten.

VR met hulpdiensten

We staan nog maar aan het begin

We staan pas aan het begin van wat Virtual Reality te bieden heeft. Je kan dit vergelijken met het ontstaan van de filmindustrie zoals we die vandaag kennen. Vroeger waren films slechts opnames van toneelstukken en hadden we nog geen idee hoe we moesten denken vanuit een nieuw medium. Nu we de potentie ervan kennen zijn we zelfs zo ver dat we films in 5D; 3D, bewegende stoelen en andere speciale effecten (sneeuw, regen en wind) kunnen ervaren en zien. Deze zelfde ontwikkelingen beginnen we nu ook met Virtual Reality te zien, waarmee we waarschijnlijk pas een klein percentage benutten van wat mogelijk is al inzetten. Desondanks, kun je bovenstaande voordelen vandaag of morgen al benutten.


Wil je dit ervaren met jouw team of organisatie? Of ben je benieuwd naar alle andere zakelijke toepassingen van Virtual Reality? Wij helpen je graag verder. Download onze brochure of kom in contact met ons.

Organize Reality

140 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven