Veelgestelde vragen

Algemene vragen

Wat is Virtual Reality?


Virtual Reality (VR) is de technologie waarbij je door een computer gegenereerd beeld volledig in een digitale omgeving instapt. Deze illusie wordt gecreëerd doordat je een speciale VR-bril opzet waarbij beide ogen een individueel scherm voor zich krijgen. Dit zorgt ervoor dat je diepte ziet en jezelf kan begeven in een andere wereld.
Wat kan ik met Virtual Reality?


Met VR zijn er ontzettend veel mogelijkheden. Bij Organize Reality helpen we je bij het inzetten van die mogelijkheden voor teamsamenwerking. Voorbeelden van activiteitein in de wereld van VR: ontspanning, sporten, gamen, vergaderen, zwemmen, lezingen volgen en nog veel meer.
Waarom Organize Reality?


Bij Organize Reality werken ervaren organisatieadviseurs en teamcoaches. Vanuit onze ervaring in verandermanagement weten we de vertaling te maken van de behoeften van teams en organisaties naar de mogelijkheden van VR, zoals vergaderen, brainstormen, teambuilding en creatieve sessies.
Kan ik de VR-brillen op meerdere locaties laten bezorgen?


Ja. Naast dat wij (afhankelijk van hoe groot de groep is) VR-headsets allemaal naar een adres kunnen sturen (een kantoorpand bijvoorbeeld), kunnen wij deze ook naar meerdere locaties en thuisadressen sturen.
Een collega heeft epilepsie, kan die nog wel meedoen met VR-activiteiten?


Sommige beperkingen of aandoeningen, zoals epilepsie, overgevoeligheid voor licht en problemen met accomodatie van de ogen, kunnen het werken met een VR-bril beperken. Voordat we sessies organiseren, doen we een uitvraag naar deze medische achtergrond. Wanneer iemand daardoor niet met een VR-bril kan deelnemen, richten we het programma zo in dat diegene via een Windows computer of MacBook toch bij de groep in de virtuele ruimte aanwezig kan zijn.
Is het opzetten van een VR-bril schadelijk voor je gezondheid?


Nee. In principe is een VR-bil niets anders dan twee schermen voor je ogen en de speciale lenzen zijn zo gemaakt dat je een 3D omgeving ervaart. Uiteraard dien je wel even de tijd te nemen om te wennen aan de virtuele omgeving. Als je duizelig wordt, adviseren je om te stoppen en een pauze te nemen. Binnen een kwartier zou je de sessie dan weer kunnen hervatten.
Is er risico op Corona met de bril?


Nee. Wij reinigen deze brillen namelijk grondig bij terugkomst. Hierdoor krijgt de volgende ontvanger wederom een schone bril opgestuurd.
Kan ik mijn collega's in VR net als in het echt zien?


Ja. Uiteraard hangt het van de applicatie af, maar er zijn samenwerkingsprogramma's waarbij er een 3D model van je gezicht wordt gemaakt aan de hand van een foto. Hierdoor lijkt het alsof je echt met je collega's staat te praten.

Technische vragen

Welke VR brillen gebruiken jullie?


Wij maken gebruik van de Oculus Quest 2. Dit is momenteel de meest geavanceerde stand-alone headset op de markt. Dit houdt dan ook in dat je geen connectie hoeft te maken met je computer en direct de wereld van VR kan binnenstappen.
Heb ik snelle WiFi nodig?


De snelheid van je WiFi die je nodig hebt is vergelijkbaar als die nodig is voor een videogesprek van goede kwaliteit. Het is aan te raden om de plek waar je gaat staan of zitten met je VR-bril, op vergelijkbare afstand van je WiFi modem/router te hebben, als het punt waarop je een goed videogesprek kan voeren. Uiteraard helpen we je hierbij bij tijdens de onboarding.
Werkt de bril binnen de veiligheidsstandaarden van mijn bedrijf?


De Oculus omgeving waar onze hardware gebruik van maakt, is beveiligd. Daarnaast zul je kunnen deelnemen via de VR-bril in een omgeving die losstaat van je eigen werkomgeving, waardoor er over en weer geen beveiligingsproblemen kunnen optreden.

Vragen over het gebruik

Heb ik nog iets nodig naast een VR-bril?


Nee. Het enige wat je nodig hebt is een draadloze internetverbinding en een ruimte waarin je je vrijuit kunt bewegen. Wij raden aan om een vrij beweegbaar gebied van minimaal 5m2 te vinden voor een optimale ervaring. Uiteraard kun je veel activiteiten ook zittend uitvoeren, maar de vrijheid van 360 graden draaien kun je natuurlijk pas echt beleven wanneer je staat.
Heb ik een laptop nodig?


Nee. Omdat de VR brillen die wij gebruiken geen connectie vereisen met een computer heb je die ook niet nodig.
Hoe moet ik mijn thuiskantoor inrichten?


Veel activiteiten kun je zittend uitvoeren, zolang je maar geen voorwerpen in de buurt hebt die je per ongeluk kan raken. Daarnaast raden wij aan een gebied van minimaal 5m2 in je huis vrij te maken zodat je je vrijer voelt tijdens de gehele ervaring.
Kan ik mezelf bezeren terwijl ik de VR-bril op heb?


Voordat je begint in VR moet je een gebied afbakenen waarbinnen je wil blijven tijdens de activiteiten. Wanneer je hier buiten stapt of je handen voorbij deze grens gaan, gaan de vier camera's aan de voorkant van de bril aan waardoor je je meteen bewust wordt van je omgeving. Daarmee wordt de kans dat je ergens tegenaan loopt bijna geheel weggenomen.
Moet ik de VR-bril opladen?


Wij laden de brillen op voordat we ze naar je versturen. Wanneer we voor een langere sessie kiezen, kan het zijn dat het nodig is om tussentijds bij te laden. Hiervoor kun je gebruik maken van de bijgeleverde oplaadkabel.
Hoe lang kan ik de VR-bril achtereenvolgend gebruiken?


De sessies die we voor teams beleggen duren afhankelijk van de vraag, van een half uur tot een dagdeel en soms een dag. Ongeacht de lengte van de sessie, zorgen we ervoor dat er regelmatig pauzes worden gehouden, zodat je energiek kunt blijven participeren.